Image

Dr. Rozhan Faraidoon expert in environmental studies, delivered a seminar to students at QIU

پسپۆڕێکی ژینگە: بە بیابانبوون هەڕەشەیە لەسەر ژینگەی عێراق
د. ڕۆژان فەرەیدون عبدالرحمان (پسپۆڕی ژینگە و پیسبوونی ژینگە) لە سیمینارێکدا کە ڕۆژی (٢٠٢٣/١٠/٣١) بۆ خوێندکارانی زانکۆی نێودەوڵەتی قەیوان پێشکەشی کرد، ئاماژەی بەوەکرد کە عێراق و هەرێمی کوردستان هەڕەشەی بە بیابانبوونیان لەسەرە و کاریگەرن بە گۆڕانکارییەکانی ئاو و هەوا.
لەو سیمینارەدا کە یانەی ژینگە و گۆڕانکارییەکانی ئاو و هەوا لە زانکۆی نێودەوڵەتی قەیوان ڕێکیان خستبوو، د. رۆژان فەرەیدون جەختی لەسەر ئەوە کردەوە "شێواندنی سیستمی ژینگە لە لایەن مرۆڤەوە، بووەتە هۆی گۆڕانکاری لە ئاو و هەوای زەوی، لەوانەش بە بیابانبوون و وشکەساڵی و دروستبوونی لافاو و بەرزبوونەوەی پلەی گەرما".
ئەو پسپۆڕەی ژینگە ئاماژەی بەوەشکرد "عێراق پێنجەمین وڵاتە کە کاریگەرە بە گۆڕانی ئاو و هەوا و منداڵانی عێراقیش یەکێکن لە دیارترین قوربانییەکانی ئەو گۆڕانکارییانە، کە بەهۆی گەرماوە تووشی نەخۆشی دەبن".
قامت الدكتورة روژان فريدون عبدالرحمن (خبيرة الدراسات البيئية) بإلقاء ندوة لطلبة جامعة قيوان الدولية في (٢٠٢٣/١٠/٣١). وشددت خلال الندوة على التهديد الوشيك للتصحر و تأثير تغير المناخ على العراق وإقليم كوردستان.
وخلال الندوة التي نظمها نادي البيئة والتغير المناخي في الجامعة، أشار الدكتور روژان إلى أن "الاضطرابات البيئية التي يسببها الإنسان أدت إلى تغيرات كبيرة في أنماط الطقس العالمية، مما أدى إلى التصحر والجفاف والفيضانات، و تغير المناخ."
كما أبرزت الدكتورة روژان أن العراق يحتل المرتبة الخامسة بين الدول الأكثر تضرراً من تغير المناخ، حيث يتعرض الأطفال بشكل خاص للمشاكل الصحية المتسببة من الحرارة الشديدة.
Dr. Rozhan Faraidoon Abdulrahman, a distinguished expert in environmental studies, delivered a seminar to students at Qaiwan International University on (October 31, 2023). During the seminar, she emphasized the imminent threat of desertification and the substantial impact of climate change on Iraq and the Kurdistan Region.
During the seminar organized by the Environment and Climate Change Club at the university, Dr. Rozhan pointed out, "Human-induced environmental disturbances have led to significant alterations in global weather patterns, resulting in desertification, droughts, floods, and the overarching issue of Climate Change."
Dr. Rozhan also highlighted that Iraq ranks as the fifth most affected country by climate change, with Iraqi children being particularly vulnerable to health issues caused by extreme heat.